444 54 70 - info@plantus.com.tr Doğanın Laboratuvarından.

Prebiyotiklerin Yaşamımıza Etkileri

Prebiyotikler, bağırsağınızdaki dost bakterileri besleyen diyet lifi türleridir. Bu, bağırsak bakterilerinin kolon hücreleriniz için besin üretmesine yardımcı olur ve daha sağlıklı bir sindirim sistemine sebep olur. Bu besinlerden bazıları, bütirat, asetat ve propiyonat gibi kısa zincirli yağ asitlerini içerir.

Prebiyotikler ilk olarak "kolondaki bir veya sınırlı sayıda bakterinin büyümesini ve / veya aktivitesini seçici olarak uyararak konağı faydalı bir şekilde etkileyen, böylece konakçı sağlığını iyileştiren sindirilemez gıda bileşenleri" olarak tanımlandı. Bu tanım daha sonra belirli mikroorganizmaların seçici hedeflenmesinden yararlanabilecek diğer alanları içerecek şekilde: “hem bileşimde hem de / veya gastrointestinal mikrofloradaki aktivitede spesifik değişikliklere izin veren, fayda sağlayan, seçici olarak fermente edilmiş bir bileşen” olarak düzenlendi. Lactobacilli ve bifidobacteria, prebiyotikler için olağan hedef cinslerdir; bifidobakterilerdeki değişikliklerin laktobasillere kıyasla görülme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, genellikle insan kolonunda laktobasilden daha fazla bifidobakterinin bulunması ve oligosakkaritleri tercih etmeleri olabilir.

Tüm prebiyotikler lif olmasına rağmen, tüm lifler prebiyotik değildir. Bir gıda bileşeninin prebiyotik olarak sınıflandırılması, içeriğin bilimsel olarak gösterilmesini gerektirir.

Prebiyotikler Nasıl Çalışır?

Prebiyotikler, vücudunuzun sindiremediği karbonhidratlardır. Böylece, sağlıklı bakterilerin büyümesine yardımcı olmak için gübre gibi hareket ettikleri alt sindirim sisteminize giderler. Prebiyotikler olmadığında bağırsağınızdaki iyi bakteriler zarar görür.

Prebiyotiklerin Kullanımı

Prebiyotikler, iyi bağırsak bakterilerinizi beslemenin yanı sıra:

 

Sağlıklı vitaminler, mineraller ve antioksidanlara sahip oldukları için, bütün gıdalardan prebiyotikler almaya çalışın.  Bazı uzmanlar, diyetinizde her gün en az 5 gram prebiyotik almanız gerektiğini söylemektedir. Ancak çok fazlası gaza veya şişkinliğe yol açabilir.

İyi prebiyotikler

YULAF (Avena sativa)

MEYAN KÖKÜ (Glycyrrhiza glabra)

KETEN (Linum usitatissimum)

SARIHALİLE (Terminalia sp.)

KARAHALİLE (Terminalia sp.)

EMBİLİKA (Emblica officinalis)

Hindiba kökü. Hindiba kökü, kahveye benzer tadı nedeniyle popülerdir.

Karahindiba yeşillikleri. Karahindiba yeşillikleri salatalarda kullanılabilir ve harika bir lif kaynağıdır.

Yerelması

Sarımsak

Soğan

Pırasa

Kuşkonmaz

Muz

 

 

                                                                                                                      Doçent Dr. Hasib Sheikh. Ayurveda Tıbbı Bölümünün Eski Başkanı

                                                                                                                                                                                                  Hamdard Üniversitesi