Meyan, Leguminosae ailesinin bir üyesidir ve zengin topraklarda subtropikal iklimlerde dört veya beş feet yüksekliğe kadar büyür. Oval yaprakçıklara, beyazdan morumsu çiçek kümelerine ve düz baklalara sahiptir. Toprak altında, meyan bitkisi, ana bir kazık kök ve çok sayıda filiz ile geniş bir kök sistemine sahiptir. Tıbbi kullanım için hasat edilen ana kazık kök, yumuşak, lifli ve parlak sarı bir iç kısma sahiptir. Glycyrrhiza glabra Linn (Fam. Leguminosae) kurutulmuş, soyulmamış stolon ve kökten oluşur. Bitki Avrupa, Türkiye, İran, Afganistan ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde az miktarda yetiştirilmektedir. Bitki ana bileşenler olarak glisirizin, glisirizik asit, glisiretinik asit, asparajin (asparagine), şekerler, reçine (resin) ve nişasta taşır. G.glabra veya meyan kökü eczanelerde binlerce yıldır bilinmektedir. Eski Ayurveda eczanesinde birinci sınıf bir ilaç olduğu kabul edilmiştir ve uzun süre tüketenlere gençleştirici özelliği atfedilmiştir. Glycyrrhiza glabra kökü alkaloidler, glikozitler, karbonhidratlar, nişastalar, fenolik bileşikler, flavonoidler, proteinler, pektin, müsilaj, saponinler, lipitler, tanenler, steroller ve steroidlerin varlığını ortaya koymuştur. Bellek geliştirme, antidepresan, antimikrobiyal, antikanser, antioksidan, koruyucu, anti-enflamatuar, antiülser, antidiyabetik, hipolipidemik ve diğer birçok farmakolojik etki göstermiştir.
Kaynaklar: Kataria, R., Hemraj, S. G., Gupta, A., Jalhan, S., & Jindal, A. (2013). Pharmacological activities on Glycyrrhiza glabra–a review. Asian J Pharm Clin Res, 6(1), 5-7.