444 54 70 - info@plantus.com.tr Doğanın Laboratuvarından.

Ayurveda Dosha Tipi Kapha'yı Dengelemek İçin Ne Yapabiliriz?

Ayurveda, kötüleşen dosha düzeyini düşürmek için zıtlık ilkesini önerir.  Kapha'nın özellikleri arasında karamsarlık, bilinçsizlik, nitelikleri olduğu için; diyette ve yaşam tarzında bunlara zıt nitelikler, Kapha dosha’nın dengesini yeniden kazandırmaya yardımcı olur.

Diyet önerileri:

Aşağıdaki yönergeler, özel dosha dengenize göre uygun bir diyetin genel bir göstergesi olarak kullanılmalıdır. Bu yönergeler, ilk konsültasyonunuz sırasında belirlendiği şekilde kişisel ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde ayarlanabilir. Diğer faktörler mevsimsel, gıda alerjileri ve diyetle düzeltilmesi gereken belirli dosha dengesizliklerdir.

Kapha'nın yağlı doğasını dengelemek için günlük diyetinize birkaç kuru gıda, Kapha'nın ağırlığını dengelemek için besleyici ancak hafif yiyecekler ve Kapha'nın tatlı, soğuk kalitesini dengelemek için bunlara güçlü sıcak yiyecekler ekleyin. Peki bu, uzak durmanız gereken yiyecekler açısından tam olarak ne anlama geliyor?

İşte bazı özel diyet ipuçları:

1) Kapha'yı dengelemeniz gerekiyorsa, pişirme aracınız olarak çok küçük miktarlarda (günde / en fazla 3 yemek kaşığı) mısır gibi yağları seçin.  Eski Ayurveda metinlerine göre Ghee, hem zihini hem de bedeni soğutuyor.  Ghee, çok küçük miktarlarda da iyidir (1/4 çay kaşığı / tabak). Yiyecekleri buharda pişirmek ve ardından çok az yağda (1/4 çay kaşığı) sotelenmiş baharat karışımını eklemek en iyisidir. Genel olarak, çok fazla yağlı gıdalardan kaçının.

2) Hafif, sıcak yiyecekler Kapha'yı dengelemeye yardımcı olur. Fasulye ve doğranmış sebzelerle hafif sebze çorbaları, Kapha dengeleyici sebzelerle yapılan güveçler, fasulye güveçleri, dhal çorbaları ve hafif tahıl / sebze kombinasyonları, özellikle Kapha dengeleyici baharatlarla kombine edildiğinde kapha'yı dengelemek için idealdir. Çok fazla tuzdan uzak durun ve bunun yerine yemeklere lezzet için taze otlar ve baharatlar ekleyin.

3) Kapha'yı dengelemeye yardımcı olan üç Ayurveda tadı: keskin, acı ve ekşimtıraktır; bu nedenle günlük diyetinize bu tatlardan daha fazlasını dahil edin. Kapha dengeleyici baharatlarla pişirilen elmalar, garbanzo fasulyesi veya hafif bir zeytinyağı ve baharat karışımı ile buğulanmış brokoli veya karnabahar, sağlıklı Kapha yatıştırıcı atıştırmalıklar yapar. Tuzlu, tatlı ve ekşi tatlardan daha az yiyin.

4) Kuru tahıllar, tuzsuz krakerler ve pirinç kekleri Kapha dosha'nın sıvı doğasını dengeler ve iyi atıştırmalıklar yapar. Bununla birlikte, Kapha'yı dengelemeye çalışıyorsanız ve şekerli atıştırmalıklardan kaçının. Küçük miktarlardaki bal, önerilen tatlandırıcıdır.

5) Havuç, kuşkonmaz, bamya, acı yapraklı yeşillikler, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi turpgil sebzeler, daikon turpu ve acı kabak iyi sebze seçenekleridir. Kapha-pasifleştirici baharatlarla doğranıp pişirildiğinde daha sindirilebilir hale gelirler. Sebzeler, tek tabak yemeklerini tatmin etmek için daha hafif tahıllar veya maş fasulyesi ile birleştirilebilir. Patlıcangillerden kaçının (domates, beyaz patates, patlıcan ve dolmalık biber gibi). Taze yeşil acı biber ve taze zencefil kökü Kapha'yı dengelerken lezzet katar.

6) Daha hafif tam tahılları seçin ve tahılları ölçülü tüketin. Arpa, karabuğday, darı ve kuskus iyi seçimlerdir. Pirinç veya buğday gibi daha ağır taneler seçerseniz, çok az miktarda yiyin.

7) Lezzetli, ısıtan baharatları Kapha'yı dengelemek için harikadır. Zerdeçal, kimyon, kişniş, kırmızı biber, karabiber, kurutulmuş zencefil, asafoetida (hing), karanfil ve çemen gibi ayurvedik baharatlar lezzet, aroma ve iyileştirici nitelikler sunar.

8) Tatlı lassi (ev yapımı yoğurt içeceği: 1 ölçek yoğurdu 2 ölçek soğuk suyla karıştırın ve akçaağaç şurubu veya çiğ şekerle tatlandırın) öğle yemeği ile sindirimi artırmaya ve serinlemeye yardımcı olur, susuzluğu gidermek için buz gibi soğuk su ile ve bol miktarda ılık suyla gün boyunca toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. 

 

 

                                                                                                                       Doçent Dr. Hasib Sheikh. Ayurveda Tıbbı Bölümünün Eski Başkanı

                                                                                                                                                                                                  Hamdard Üniversitesi